Week van de Alfabetisering

Header_WVDA

Toen ik op de middelbare school zat, las ik het boek Der Vorleser voor het vak Duits. Ik kan me nog herinneren dat ik erg onder de indruk was van dit boek. Hanna, één van de personages, is analfabeet en kan niet lezen en schrijven. Ze schaamt zich hiervoor en wil niet dat de mensen om haar heen dit weten. Ik herinner met nog dat ik me door het boek heen ploeterde, omdat mijn Duits nog niet zo goed was. Hierdoor kon ik me iets meer inleven in Hanna en hoe het moet zijn als je woorden niet (goed) kan lezen. Weliswaar was mijn Duits verre van perfect, maar het lukte me om het boek uit te lezen en in grote lijnen te begrijpen. Hoe moet dat echter voelen als je niet kan lezen of schrijven? Dan is de wereld om je heen behoorlijk ingewikkeld.

En dat is het geval bij 2,5 miljoen volwassenen in Nederland. Ja, je leest het goed. 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen, net als Hanna. Dat is een behoorlijk aantal en daarom organiseert Stichting Lezen en Schrijven de Week van de Alfabetisering (WVDA) om hier aandacht voor te vragen. Ze roepen iedereen op om tijdens die week te helpen om zo samen laaggeletterdheid op de kaart te zetten. En wij zorgen ervoor dat deze boodschap verspreid wordt via een Facebookcampagne onder de juiste doelgroep.

De Week van de Alfabetisering wordt op 4 september officieel geopend en op 8 september opent de eerste Goede Daden Winkel in Zoetermeer. In deze winkel betaal je niet met geld, maar met een goede daad die te maken heeft met lezen, schrijven of rekenen. Heb je iets in de winkel “gekocht” in ruil voor een goede daad? Dan mag je op de foto en deel je jouw goede daad op social media met de hashtags #wvda17 #ikdoemee #goededaad. Naast dat we deze informatie verspreiden en monitoren via Facebook, gaan we ook live report doen vanuit Zoetermeer.

En wist je dat je naast deze activiteiten ook zelf een goede daad kan aanmelden? Bijvoorbeeld met je vrienden, voetbalclub of collega’s. Organiseer een boekenclub of letterlunch of lees voor aan een ander. Inmiddels zijn er in totaal al meer dan 700 goede daden aangemeld. Een mooie mijlpaal!

Ben je benieuwd? Ga naar snel naar de Facebookpagina van Stichting Lezen en Schrijven of neem een kijkje op de website van de Week van de Alfabetisering.

Red Carpet Social Media

RECENTE POSTS