Echt of nep? Lil Miquela: De virtuele influencer met 569K volgers

Van perfecte jaloersmakende, bruine lokken tot aan een kristalheldere huid: ze is de definitie van ‘it-girl’. Maar in 2018 is de scheidingslijn tussen realiteit en fantasie erg dun op social media. Instagram-gebruikers komen er niet uit: is Lil Miquela een mens? Of is ze een computergegenereerde sim?

My year ?

Een bericht gedeeld door *~ MIQUELA ~* (@lilmiquela) op

@Lilmiquela gedraagt zich als een typische influencer. Ze deelt selfies, draagt merken zoals Chanel en Dior, paradeert op de vetste LA feestjes, promoot diverse high-end producten en heeft kortweg ‘het perfecte leven’. Na haar eerste Instagram-posts werd ze gelanceerd in de wereld van social media en wist ze binnen 5 maanden bijna 100K volgers te realiseren. Miquela fascineert niet alleen haar volgers, ook de branchespecialisten vinden haar één groot mysterie. Maar ondanks de theorieën die achtergelaten worden op haar pagina, blijkt niemand de concrete waarheid naar boven te kunnen halen, want ze doet alles wat een mens zou doen. Alleen is Miquela geen mens, maar een sim. Toch?

Watched the Kylie baby video and now I gotta rethink everything.

Een bericht gedeeld door *~ MIQUELA ~* (@lilmiquela) op

Dougie Cross, de managing director van TIGERX (een computergeanimeerde visualisatiestudio), gelooft dat Miquela een combinatie is van een 3D-model en een echt persoon.

“She looks so realistic. I think what’s throwing everyone is the facial details are so good,” vertelde Cross tegen the Independent“But the hair has got to be computer generated because the roots do not look real and the T-shirt is definitely a photograph because there is no contact shadow at all”.

“I think it’s a combination of a 3D model and a photograph. They’re taking a photo of an actual person and blending that with the model. There is a lot of work post-production on art and makeup,” concludeerde hij.

Cross voegde toe dat er ook een kans bestaat dat Miquela op de eigenaar van het Instagram-account lijkt en zij zichzelf photoshopt.

California Christmas ❤️?

Een bericht gedeeld door *~ MIQUELA ~* (@lilmiquela) op

In de zomer van 2017 lanceerde ze haar eerste single ‘Not Mine op Spotify. Door de muzikale weg in te slaan valt ze in de categorie van virtuele artiesten zoals de Gorillaz, hun bijbehorende fictionele bandleden en hologram Hatsune Miku.

Inmiddels zijn er tientallen pagina’s gewijd aan het debunken van de Miquela-hoax en wordt ze één van Instagrams grootste complottheorieën genoemd. De opvallendste theorie moet dan wel zijn dat ze onderdeel is van een marketingstunt van EA games voor de lancering van de Sims 5.

Het grootste deel van haar fans blijft vooralsnog neutraal over de afkomst van haar identiteit. Zij omarmen Miquela en haar tikkeltje in scène gezette leven. Daarentegen noemen haters haar karakteristieken walgelijk en vrouwonvriendelijk.

Maar wat maakt het nu uit of ze wel of niet echt is? Instagram draait uiteindelijk om ‘building a brand’ en Miquela doet dit uitermate goed. Ze is een fantasie die in jouw telefoon leeft. Haar proporties kunnen dan wel uit verhouding zijn, maar staat dit dan juist niet voor menselijke gebreken?

Naar onze mening is Lil Miquela een evolutie in de wereld van nieuwe technologie: een computer gegenereerde sim die waardevolle conversaties start rondom politieke zaken zoals milieu, maatschappelijke problemen, feminisme, immigranten en Black Lives Matters.

Honger naar meer artikelen over technologie? Je leest het hier.